Benvinguda a l’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental. El primer festival de teatre, dansa, música, poesia i nous formats escènics amb espectacles que donen visibilitat a aquelles propostes artístiques creades i/o protagonitzades per persones amb problemes de salut mental i sense, i aquelles que reflexionen sobre la salut mental.
Perquè la salut mental és cosa de totes.
A les seves nou edicions el festival ha visitat diferents llocs emblemàtics de Barcelona, Manresa i Rosario (Argentina), amb la participació de més de 20.000 espectadores, 1.500 artistes i 110 companyies. Alguns noms que han passat per l’Altre Festival son Joan Manuel Serrat, James Rhodes, Toni Mira, Marta Carrasco, Los Galindos, Stalker Teatro, Pallapupas, Accademia della Follia, Teatro do Mar, cabosanroque i Marc Lockyer ATC Company, entre d’altres.
En la seva desena edició el festival torna a obrir portes al recinte Fabra i Coats del 31 de maig al 2 de juny de 2024 amb més de 30 espectacles per descobrir els i les Altres.
Balkan Paradise Orchestra, GGGG group i Pedro Strukelj inauguren l’Altre Festival 2024, Balkan Paradise Orchestra neix l’any 2015 als carrers de Barcelona. Les seves composicions barregen diversos ritmes i tradicions del món, obtenint com a resultat una música eclèctica i festiva. El GGGG group neix el mateix any que les Balkan Paradise Orchestra i l’Altre Festival. Una bona excusa per pujar a l’escenari amb el seu ARTrE, Art sorgit en temps de recuperació emocional. El dibuixant Pedro Strukelj va néixer una mica abans, però recorda l’estiu del 2015 com un renaixement. Una intervenció artística amb un bon ritme i molts colors per celebrar els 10 anys de vida.
El Teatro de los Invisibles de Madrid porta l’espectacle Contención mecánica per denunciar la violència psiquiàtrica, posant la mirada en una pràctica que continua sent habitual a les plantes de psiquiatria: lligar les persones al llit fent servir corretges. Torna el Temps de dansa. Set companyies de dansa professionals i aficionades d’arreu del món, entre elles La Tulpa, Hanami Danza, formaran part de la programació. Durant el matí s’organitza Anticursa de diversitat, un espai familiar de jocs sobre la diversitat per posar-se la pell de l’Altre, en col·laboració amb el Festival FAACCC i el programa de Patis Oberts de l’Ajuntament de Barcelona.
El diumenge Marta Montiel, Elies Barberà i Lara Díez Quintanilla presenten el seu espectacle A la deriva què parteix d’entrevistes a persones i a familiars de persones que han viscut ingressos psiquiàtrics al llarg de les últimes dècades a diferents llocs del nostre territori. Berta Giraut i la companyia LAMEVAVOMBRA estrenen el seu espectacle Que juguin, que juguin, una producció de l’Altre Festival, on sis adults juguen quan ja no els toca jugar. A més a més, tornen les Dones i Salut Mental, amb la cantant Laia Leal i el seu projecte musical més personal Strangers, la companyia de dansa de dones entre 55 a 85 anys Porque Yo Lo Bailo y el Teatre del Si.
Un dels objectius principals de l’Altre Festival és fomentar l’accessibilitat i la diversitat en el món cultural i artístic, però no només al pati de butaques, sinó també en els rols de creadors escènics, intèrprets, gestores, tècniques i més. La cultura necessita nous interlocutors i ser més representativa de la societat en el seu conjunt. Per aconseguir-ho, necessita acostar-se a la ciutadania, explorar nous formats, obrir-se a noves perspectives, prendre riscos.
Perquè la cultura és de totes.